Goedkope dakkapel nodig? Vergelijk en bespaar!

Wat is de beste dakbedekking voor dakkapellen?

Een dakkapel moet uiteraard waterdicht zijn; dat is een van de belangrijkste eigenschappen van een dakkapel. Die waterdichte eigenschappen moet de dakkapel uiteraard geruime tijd vast zien te houden, zodat een dakkapel vele tientallen jaren mee kan gaan zonder dat het dak vervangen hoeft te worden. Maar welke dakbedekking kun je dan het beste voor de dakkapel gebruiken?

Wat voor dak?

Een dakkapel heeft over het algemeen een plat dak, maar dat is lang niet altijd het geval. Er zijn ook dakkapellen met een schuin dak, waar dus soms weer pannen op gelegd kunnen worden. Let dan wel op dat het dak voldoende schuin is zodat het water goed wordt afgevoerd. Wanneer er bijvoorbeeld pannen op het dak gelegd worden terwijl het dak te horizontaal is, zal het water via de kieren tussen de pannen naar binnen stromen. Dat wil u uiteraard voorkomen. Omdat de meeste dakkapellen met dakbedekking voor schuine daken wordt bedekt, zullen we daar enkele vormen van bespreken.

Bitumen

De meest bekende dakbedekking voor platte daken is Bitumen, ook wel dakleer genoemd. Voorheen ging Bitumen slechts zo’n 15 jaar mee en was het daarna aan vervanging toe, waardoor het materiaal ongeschikt was voor het gebruik als dakbedekking. Tegenwoordig worden er diverse stoffen aan het materiaal toegevoegd zodat het beter bestand is tegen de weersinvloeden en het materiaal zo’n 25 jaar meegaat.

PVC

Een ander veel gekozen materiaal ter bedekking van het dak van een dakkapel is PVC. PVC kan in vrijwel alle mogelijke kleuren geleverd worden, waardoor het mogelijk is om de dakkapel een bij het huis passende kleur te geven. PVC kan zelf niet geschilderd worden, dus houd er wel rekening mee dat de gekozen kleur achteraf niet veranderd kan worden. Een roze dak op de dakkapel zal vast leuk staan voor een poosje, maar wanneer u het zat bent of de woning wil verkopen, kan de keuze wat minder goed uitvallen.

Polyester

Polyester is een derde veel gebruikt materiaal om een dakkapel mee te bedekken. Bovendien is het mogelijk om de dakkapel geheel van polyester te laten maken. Polyester is onderhoudsvrij en zeer goed waterdicht. De kans op lekkage is daarmee dus minimaal. Bovendien kan ook polyester in diverse kleuren worden uitgevoerd, al wordt in de praktijk doorgaans voor een witte dakkapel gekozen. Die kleur is het meest neutraal en wordt eigenlijk door iedereen mooi gevonden.

About The Author

Add Comment