Nadat er een keuze is gemaakt tussen de diverse soorten dakkapellen, zal deze uiteindelijk geplaatst moeten worden. De keuze zal grotendeels de werkwijze bepalen hoe deze wordt gemonteerd, niet ieder dakkapel is hierin gelijk. Ook afhankelijk van de locatie en bereikbaarheid zal er een passende methode worden toegepast. Dit kan zelfs nog invloed hebben op het soort dakkapel wat word gekozen. Zo is het niet overal mogelijk om een prefab dakkapel plaatsen middels een kraan, hierbij zal meer maatwerk aan te pas komen.

Is het mogelijk om zelf een dakkapel te plaatsen?

Een veel gestelde vraag is naar de mogelijkheid om zelf een dakkapel te plaatsen. Wij kunnen dit zelf lastig beoordelen, dit zal mede afhangen van de situatie en de handigheid die in huis is. Voor de zekerheid adviseren wij altijd om het werk door een vakman te laten uitvoeren, hierdoor bent u verzekerd van een goed resultaat! Mocht u toch zelf aan de slag willen gaan, hebben wij een stappenplan gemaakt. Hierin word duidelijk wat er allemaal komt kijken. Het zelf plaatsen lijkt hierdoor heel lastig, mogelijk een timmerman met ervaring kan een eigen houten dakkapel opzetten. Maar dan nog ontbreekt het aan de ervaring.

In Nederland zijn er door het hele land genoeg specialisten die kunnen helpen bij het plaatsen van een dakkapel. Laat u informeren naar de mogelijkheden en de kosten hiervan. Bekijk tevens de bedrijvengids om een specialist bij u in de regio te vinden!

Is er een vergunning nodig?

Iedere situatie staat op zichzelf en voor het zetten van een dakopbouw zijn er een aantal regels. Zoek daarom vooraf goed uit of de dakkapel vergunningsvrij geplaatst kan worden. Anders zal er een vergunning geregeld moeten worden. Om de dakopbouw op korte termijn te kunnen plaatsen is het belangrijk om aan de voorwaarden voor een vergunningsvrij dakkapel te voldoen.

Alles omtrent een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen

Het kan een hoop tijd en geld schelen. Zo kan het aanvragen een hoop tijd kosten en tevens kost dit grapje gemiddeld zo een €400,- voor een vergunning. Daarnaast zijn de regels niet heel gek en zijn er nog heel veel opties om een geschikt dakkapel te kiezen.

De werkwijze

Voordat er kan worden over gegaan worden op de plaatsing, zullen er al veel voorbereidingen zijn gepasseerd. Zo zijn er een aantal beslissingen gemaakt, waaronder het kiezen van een specialist. Dit is een stuk makkelijker door middel van een gratis vergelijking. Na in contact te zijn gekomen met een vakman, zal deze al een inventarisatie hebben gemaakt. De maten zijn bekend en de wensen qua materiaal en afwerking staan genoteerd. Er zal een datum zijn afgesproken waarop de dakkapel gemonteerd zal worden.

Een dakkapel plaatsen kan worden afgerond in 1 werkdag. Hiervoor is er wel een prefab dakkapel nodig, wanneer er voor een traditioneler optie word gekozen, zal dit meerdere dagen duren. Alle onderstaande stappen zullen dus afhankelijk zijn van de constructie. De volgende stappen zullen worden genomen:

  1. Voorbereidingen voor werkzaamheden worden getroffen. In de kamer word zeil gelegd ter bescherming tegen het afval.
  2. Afmetingen worden afgetekend
  3. Verwijderen van de dakbedekking en eventuele isolatie word weg gehaald.
  4. Er word een gat gemaakt waar het dakkapel geplaatst word.
  5. Constructie word gecontroleerd en eventueel verstevigd
  6. De prefab dakkapel word naar boven gehesen of de dakopbouw word ter plaatsen gemaakt.
  7. Afwerking qua dakbedekking word op maat gemaakt.
  8. Lood word aangebracht
  9. Als laatste word de waterafvoer toegevoegd en gecontroleerd
  10. De dakkapel word schoon afgeleverd en alles word nogmaals gecheckt.

Deze 10 stappen zijn ter illustratie van een gemiddelde plaatsing. Uiteraard kunnen er afwijkende punten zijn, alleen de basis blijft hetzelfde. Elke stap dient nauwkeurig te worden uitgevoerd om alles perfect aan te laten sluiten.

Vervangen van een dakkapel

Naast het plaatsen van een nieuwe dakkapel is het ook mogelijk dat er een huidige dakkapel word vervangen. Dit kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld door slijtage of door uitbreiding. Het vervangen kan vrij complex zijn, omdat allereerst de huidige opbouw moet worden verwijderd. Daarna moet de constructie op maat worden gemaakt voor de nieuwe dakkapel. Wat exact de opties zijn het vervangen, hebben we hier beschreven. Het kiezen voor een gehele vervanging is namelijk niet de beste optie. Zo kan het in veel gevallen nog voordeliger zijn om over te gaan op een renovatie.

afwerking

Het afwerken is heel erg belangrijk voor de kwaliteit. Dit zal dan heel nauwkeurig gedaan moeten worden. Vooral de afwerkingen vanaf de buitenkant is om schade te voorkomen. Een dakkapel word aan veel weersomstandigheden bloot gesteld. Daarom zal deze wind en regenbestendig moeten zijn. Op het moment dat er vocht binnenkomt ontstaan er grote problemen.

Ook de afwerking aan de binnenkant is belangrijk. Dit kan middels gipsplaten gedaan worden en tevens kan er isolatie worden aangebracht. Hierdoor kan de dakkapel gebruikt worden als toegevoegde ruimte in een slaapkamer of kantoor. Deze afwerking zal de laatste stap zijn bij een dakkapel plaatsen, alle afval is opgeruimd en er kan worden genoten van de nieuwe dakopbouw!