Het vervangen van een dakkapel is in veel gevallen niet nodig. Dakkapellen zijn in de meeste gevallen van een zodanige constructie dat ze vele jaren meegaan. Vooral kunststof dakkapellen zijn vrijwel onverslijtbaar. Maar niets gaat eeuwig mee, dus er kan een moment komen dat je besluit dat de dakkapel van je woning moet worden vervangen. De meest simpele manier is natuurlijk om deze klus uit te besteden aan een specialist. Zij hebben de kennis en vaardigheden onder de knie om deze klus zonder al te veel problemen te klaren. Maar als je besluit om het zelf aan te pakken is dat ook een optie.
Maak een plan van aanpak
Voordat je begint met de vervanging van een dakkapel is het verstandig om een plan van aanpak te maken. Maak een planning, het is aan te bevelen om de klus zo snel mogelijk af te ronden, omdat je anders het dak met bouwplastic zal moeten afdekken om inregenen te voorkomen. Gokken dat het droog blijft kan ook, maar dan nog kan er door het open dak van alles naar binnen waaien, om nog maar te zwijgen van vogelpoep. Dus: maak een plan wanneer je de vervanging wilt realiseren, en zorg dat de benodigde materialen dan ook beschikbaar zijn. Zorg dat je vervoer hebt geregeld om de restanten van de oude dakkapel direct af te kunnen voeren zodat je daar niet door wordt gehinderd tijdens je werkzaamheden.
Naast het voorbereiden van de daadwerkelijke vervanging zijn de volgende punten ook verstandig om op te nemen in een plan van aanpak:
- Tijdsplanning
- Wensen voor de dakkapel
- Selectie van een specialist
- Budgettering
Bestel een dakkapel op maat, dat scheelt veel werk
Het scheelt heel veel tijd als je een dakkapel op maat laat maken. Dit is op zich vrij eenvoudig als er al één op je dak zit. Je kunt dan immers de maten opnemen en deze doorgeven voor de constructie van de nieuwe dakkapel. Tenzij je natuurlijk wat anders wilt. Misschien wil je wel een geheel andere stijl of afmeting als deze toch moet worden vervangen. Maar ook dan kan de bestaande dakkapel als richtlijn dienen voor de nieuwe.
Bespaar geld, kies voor renovatie
Als je dakkapel slijtage vertoont is het niet altijd nodig om deze geheel te vervangen. Je kunt er in sommige gevallen ook voor kiezen om de dakkapel te renoveren door bepaalde delen te vervangen. Ook kan bij voorbeeld houtrot als het nog niet te ver is doorgevoerd worden hersteld met houtvulmiddel. Door het hout hiermee op te vullen wordt het weer stevig. Daarna is het wel noodzakelijk om de dakkapel te schilderen met een deugdelijke verf die geschikt is voor buiten. Doe je dat niet dan heeft het geen zin om het hout te repareren omdat dit dan binnen de kortste keren weer zal gaan rotten op andere plaatsen.
Je kunt als je de dakkapel gedeeltelijk wilt vervangen in de meeste gevallen wel gebruik maken van bestaande draagbalken. Deze zijn immers al bij de plaatsing van de vorige dakkapel aangebracht. Controleer voordat je tot gedeeltelijke vervanging overgaat of de draagbalken nog in goede staat zijn. Als je constateert dat er verdachte plekken in zitten is het verstandig de draagbalken te vervangen nu je er goed bij kunt. Doe je dat niet dan heb je kans dat je een jaar later weer het dak op kunt om dit alsnog te doen.
Prijzen vergelijken voor het vervangen van een dakkapel
Wil je je dakkapel gaan vervangen of laten vervangen, dan is het raadzaam om de prijzen te vergelijken. Er kan een flink verschil zitten tussen de prijs voor een nieuwe dakkapel. Dit hangt natuurlijk ook af van het gekozen materiaal. Dakkapellen zijn verkrijgbaar in aluminium, hout of kunststof. Daar zit een logisch prijsverschil tussen. Anderzijds gaan de materialen niet even lang mee. Hout is meer onderhevig aan slijtage, hoewel dit tegenwoordig wel minder is dan vroeger omdat er tegenwoordig duurzamer hout wordt gebruikt. Voor welk materiaal je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het belangrijk in wat voor soort huis je woont. Bij een monumentaal pand past een aluminium dakkapel niet echt. Daarnaast heb je in geval van een monument sowieso te maken met extra regels waaraan je moet voldoen bij een verbouwing, dit geldt zeker voor een dakkapel, omdat deze het aanzien van het pand aanzienlijk wijzigt.