Een dakkapel is een forse investering, besparen op de kosten komt des te beter uit. Er zijn wel mogelijkheden om een deel van de kosten via de inkomstenbelasting af te trekken onder bepaalde omstandigheden, maar dan nog zal je wel moeten investeren als je een dakkapel wilt laten plaatsen. Als je je hypotheek verhoogt voor deze verbouwing, mag je de rente aftrekken omdat het geld voor de lening direct in het huis wordt geïnvesteerd. Zo kun je dus de rente in ieder geval deels compenseren. Maar ook de op de aanschafkosten kun je besparen. De simpelste manier daarvoor is de prijzen van verschillende aanbieders online te vergelijken, deze en andere tips zullen we uitgebreid gaan behandelen!

De materiaalkeuze bepaalt mede de prijs

Een dakkapel kan van verschillende materialen gemaakt worden. Logisch dat de diverse materialen eigen prijzen hebben. Alleen ze hebben ook bepaalde eigenschappen, de combinatie van prijs en eigenschappen zullen de keuze bepalen. De twee soorten materialen waarin we de dakkapellen in onderscheiden zijn:

  • Houten dakkapel
  • Kunststof dakkapel

Het meest gebruikte materiaal voor moderne huizen is kunststof. Dit is goedkoper dan aluminium en duurzamer dan hout. Voor monumentale panden wordt vaak voor hout gekozen. Ook houten dakkapellen zijn tegenwoordig duurzamer dan vroeger. Nu wordt er namelijk gebruik gemaakt van hout dat wordt voorbewerkt zodat het beter bestand is tegen weersomstandigheden. Een aluminium dakkapel is wat duurder in aanschaf en het uiterlijk moet passen bij de woning. Maar feit is dat je aan een aluminium dakkapel het minste onderhoud hebt. Net als kunststof gaat het vele jaren lang onderhoudsvrij mee.

Prefab of standaard maat dakkapel

Een prefab dakkapel is duurder dan een standaard maat. Dat is natuurlijk logisch, aangezien een prefab dakkapel op maat wordt gemaakt voor de klant. Dit is een productieproces dat veel meer tijd kost dan wanneer je kiest voor een standaard maat. Als je een nieuwe dakkapel gaat plaatsen kun je natuurlijk bekijken of je een dakkapel van een standaard maat kunt plaatsen. Als de ruimte voor de dakkapel nog moet worden gemaakt in het dak dan is dit vaak wel een optie. Zo kun je aanzienlijk besparen op de aanschaf kosten. Wanneer het dak van je huis zodanig is geconstrueerd dat je moet kiezen voor een op maat gemaakte dakkapel, dan loont het uiteraard de moeite om hiervoor bij verschillende bedrijven een offerte te vragen. Zo kun je soms heel simpel honderden euro’s besparen. Natuurlijk is de prijs mede afhankelijk van het gekozen materiaal, maar je kunt in je offerte aangeven dat je een prijsopgave wilt voor bij voorbeeld hout en kunststof, of kunststof en aluminium.

Kosten voor de vergunning

Het hangt van de gemeente waar je woont af of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel. Veel gemeenten hebben voor standaard verbouwingen het aanvragen van een vergunning afgeschaft. De kans dat je geen vergunning krijgt is uitermate klein voor een gewoon huis. Alleen als je in een monumentaal pand woont bestaat de kans dat de welstandscommissie een verzoek afwijst. Maar voordat je een vergunning aanvraagt, ga eerst na of dit wel nodig is. Er zijn namelijk veel situaties waarin de dakkapel vergunningsvrij kan worden geplaatst. Het zou zonde zijn als je een verzoek indient terwijl achteraf blijkt dat dit helemaal niet nodig was. De kans bestaat namelijk dat je de leges (het bedrag dat je voor de aanvraag van een vergunning moet betalen) niet terugkrijgt, ook al was de aanvraag niet nodig.

Zelf plaatsen drukt de kosten

Ben je een handige klusser dan kun je overwegen om zelf een dakkapel te plaatsen. Soms kan het ook de moeite lonen om de levering en plaatsing door verschillende bedrijven te laten uitvoeren. Je kunt dus overwegen om aparte offertes aan te vragen voor het maken en voor het plaatsen van de dakkapel. Wanneer je in staat bent om een dakkapel zelf te plaatsen bespaar je natuurlijk sowieso op de kosten omdat je dan het arbeidsloon voor de plaatsing niet hoeft te betalen.

Je moet hiervoor natuurlijk wel zeker van je zaak zijn. Als je halverwege de plaatsing van een dakkapel tot de conclusie komt dat je het niet voor elkaar gaat krijgen, heb je een serieus probleem. Want als je op dat moment nog een vakman moet gaan inhuren om je uit de brand te helpen betaal je gegarandeerd de hoofdprijs. Daarom is dit niet de sterkste tip en maar voor heel weinig situaties van toepassing. Belangrijk is om naar het budget te kijken en de mogelijkheden hier binnen te overwegen. Het begint bij het inlezen van het onderwerp, middels dakkapelvisie.nl willen we hier graag bij helpen.

Vergelijking aanvragen

Natuurlijk willen we afsluiten met de beste tip. Dit is zowel de tips die het meeste geld kan besparen en ook nog eens het makkelijkste is uit te voeren. We hebben het al eerder genoemd, maar het vergelijken van bedrijven levert gegarandeerd een besparing op. Zeker wanneer bedrijven beseffen dat ze deel uitmaken van een vergelijking. In zo een geval zullen ze een scherpe aanbieding doen om te concurreren. Een vergelijking is gratis aan te vragen middels onze service op de deze pagina.