In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor subsidie dakkapel wanneer deze wordt geplaatst. Deze subsidies zijn in het leven geroepen om huiseigenaren hun huis energiezuiniger te laten maken. Ook woningbouwverenigingen komen in aanmerking voor dit soort subsidies wanneer ze hun huurwoningen duurzaam laten verbouwen. Als je een dakkapel gaat plaatsen is het een ideaal moment om ook over energiemaatregelen na te denken. Omdat warmte stijgt, verlaat de meeste warmte je huis via de bovenverdieping en het dak. Door maatregelen te nemen om de warmte vast te houden profiteer je van meerdere voordelen tegelijk. Je wooncomfort neemt toen, je energieverbruik daalt en je kunt in sommige gevallen in aanmerking komen voor subsidie.

Voor subsidie in aanmerking komen

Wil je weten of je voor subsidie in aanmerking komt als je een dakkapel gaat plaatsen dan kun je kijken op de EnergieSubsidiewijzer. Hier kun je door je woonplaats in te geven een overzicht opvragen van de mogelijkheden. Veel gemeenten geven voor bepaalde woningaanpassingen een subsidie van rond de 20% per vierkante meter. Dit scheelt enorm op de kosten van een dakkapel. Soms zijn er extra subsidies, zoals bij voorbeeld in de noordelijke provincies. Dit heeft te maken met de waardevermindering van woningen in deze regio vanwege de gaswinning die aardbevingen veroorzaakt.

Met het simpelweg plaatsen van een dakkapel ben je er nog niet als je voor een gemeentelijke of provinciale subsidie in aanmerking wilt komen. Een subsidie dakkapel wordt alleen toegekend als de aanpassing van de woning leidt tot meer duurzaamheid doordat je op energie bespaart. Daarom moet je als je een dakkapel gaat plaatsen ook aanvullende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je tegelijk met de plaatsing van de dakkapel ook energiebesparingen realiseert.

De beste maatregelen voor energiebesparing

Je kunt tegelijk met de plaatsing van een dakkapel het dak laten isoleren. Ongeveer een derde van de warmte in huis ontsnapt via het dak, hier valt dus veel te winnen. Dakisolatie kan door middel van verschillende producten. Je kunt glaswol of steenwol gebruiken, maar ook aluminium noppenfolie of platen van hardschuim. Natuurlijk moet niet alleen het dak maar ook de dakkapel worden geïsoleerd.

Kies je voor een dakkapel van kunststof of polyester dan is deze op zich al goed geïsoleerd omdat het materiaal dat van nature al is. Laat vervolgens de te plaatsen dakkapel voorzien van dubbel glas en kies bij voorkeur voor HR++ glas. Dit isoleert tot 2,5 keer beter dan gewoon dubbel glas. Ook voor het plaatsen van dubbel glas kun je in aanmerking komen voor een gemeentelijke of provinciale subsidie. Zo bespaar je al op de kosten bij aanschaf. Daarna merk je aan je energierekening dat je ook minder kwijt bent om je huis warm te stoken.

Zorg dat de plaatsing en isolatie goed worden uitgevoerd

Wanneer je voor subsidie in aanmerking wilt komen is de kans groot dat er na uitvoering van het werk een controle wordt uitgevoerd. Als dan blijkt dat bij voorbeeld de isolatie niet aan de voorwaarden voldoet, dan kan het zijn dat je alsnog niet voor subsidie in aanmerking komt. Dat zou natuurlijk heel erg zonde zijn, want dan heb je een forse investering gedaan en loop je alsnog de subsidie mis. Natuurlijk heb je wel de voordelen van bij voorbeeld dakisolatie en dubbel glas, maar een subsidie van 20% mislopen wil je natuurlijk liever voorkomen. Daarom is het belangrijk om de regels die jouw gemeente hiervoor heeft goed door te nemen en je hierover indien nodig goed te laten voorlichten.

Je kunt de specifieke regels die in jouw gemeente gelden daar altijd opvragen. Vaak worden ze op de website van je gemeente gepubliceerd of er is een folder met informatie verkrijgbaar. De afdeling Bouwtoezicht of een afdeling bij de gemeente met een vergelijkbare naam moet je hierover kunnen informeren.