Binnen de categorie dakkapel vallen diverse soorten. Middels deze pagina willen wij verder toelichten wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk kunnen we niet alles overzichtelijk op 1 pagina krijgen, voor meer informatie valt er daarom altijd door te klikken op de specifieke onderwerpen. Ter oriëntatie is het belangrijk om een weloverwogen keuze te kunnen maken tussen de soorten dakkapellen die er zijn. Op basis hiervan is het makkelijker om ook een indicatie van de kosten te krijgen. Laten we eens kijken naar de opties die er zijn.

Materiaal keuze

Een dakkapel kan van verschillend materiaal gemaakt worden. Zo heeft ieder materiaal natuurlijk zijn voor- en nadelen. Het is niet alleen het uiterlijk wat verschilt van elkaar. Het grootste deel van de dakkapellen worden gemaakt van hout, kunststof of van polyester.

Houten dakkapel

Mogelijk nog de populairste dakkapel van dit moment. Een houten dakkapel heeft als voordele dat het materiaal goedkoop is en dit ook als maatwerk geleverd kan worden. Zo zal de beraming uit houtwerk bestaan, dit kan van diverse houtsoorten zijn. Ook de kozijnen zullen van hout zijn gemaakt, dit is meestal van hardhout. Deze soorten hout geven het een unieke en klassieke uitstraling. Tevens is dit vervolgens in alle kleuren te schilderen.

Belangrijk bij het houtwerk is dat het wel onderhoud nodig heeft. Dit is tevens het grootste nadeel van een houten dakkapel. Doordat het vaak lastig te bereiken is, zullen de onderhoudskosten ook hoog liggen. Zeker in vergelijking met de andere mogelijkheden zoals kunststof. Voor hele lastige bereikbare plekken kan het ook verstandig zijn om het houtwerk met kunststof platen af te werken.

Kunststof dakkapel

De opbouw van een kunststof dakkapel kan bestaan uit allerlei lossen onderdelen. Deze worden uiteindelijk op locatie in elkaar gezet en vormen tesamen het dakkapel. Zo zal deze ook direct kunststof kozijnen bevatten en is dit zeer duurzaam. Niet alleen voor het onderhoud is het vele malen voordeliger, maar ook de isolatiewaarde zal een stuk hoger liggen. Daarom word het steeds populairder om te kiezen voor kunststof tegenover hout.

Het is ook mogelijk om een dakkapel uit 1 geheel te laten maken. Zo word in de fabriek alles in een mal gegoten en is deze direct klaar om geplaatst te worden. Hiervoor word de kunststof polyester gebruikt. Een dakkapel die uit 1 geheel wordt gemaakt word ook wel een pre-fab dakkapel genoemd. Het grote voordeel hiervan zijn de kostenbesparing die tijdens de productie kan worden gemaakt. Hierbij kan de dakkapel middels een hijskraan ook vaak binnen 1 dag worden geplaatst. Helaas is dit niet voor ieder dak geschikt en is er geen maatwerk mogelijk. Alleen het kan zeker de moeite waard zijn om uit te zoeken wat hierin mogelijk is.

Plat dak of een schuin dak?

Voor het dak van de dakkapel kan er gekozen worden voor een plat dak of een schuin dak. Een plat dak word wat vaker gekozen, voornamelijk omdat dit ook een voorwaarden is om de dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Daarom kan een plat dak de keuze zijn. Afhankelijk van de huidige woning kan een schuin dak wel beter in het totaal plaatje passen. Ook zal een schuin dak extra ruimte creëren in de kamer, tegenover een plat dak.

De nokverhoging

Een hele andere koers om te varen is het kiezen voor een nokverhoging. Waarbij een dakkapel slechts enkele meters verhoogd van een kamer, word in dit geval de gehele nok verhoogd. Dit betekend dat aan beide kanten van het dak er een verhoging plaats vind. Dit is een goede optie op het moment dat er een kleine zolder aanwezig is. Door het gehele dak te verhogen, kan er een leefbare ruimte ontstaan.