Een houten dakkapel wordt vaak gekozen vanwege de nostalgische uitstraling. Vooral voor oudere huizen is dit vaak de beste keuze. Een oud huis uit het begin van de vorige eeuw laten voorzien van een kunststof dakkapel ziet er toch vaak uit als de bekende vlag op een modderschuit. Bovendien: Als je huis een officieel (Rijks)monument is, dan kom je sowieso niet onder het plaatsen van een houten dakkapel uit. Als je al toestemming krijgt voor het plaatsen van een dakkapel, dan zal deze in alle gevallen van hout moeten zijn om het aanzien van het pand niet te benadelen. Het kan echter ook nog zo zijn dat het plaatsen van een dakkapel sowieso niet is toegestaan. Het is dus belangrijk als je in een monumentaal huis woont dit eerst grondig uit te zoeken voordat je gaat verbouwen.

De voordelen van een houten dakkapel

Het belangrijkste voordeel is de uitstraling. Hout is mooi en is alleen al daarom een verrijking voor je woning. Verder is hout zeer duurzaam. Het gaat vele jaren mee mits goed onderhouden. Vooral bij oudere huizen geeft een houten dakkapel een bijzonder mooie uitstraling. Maar ook wanneer je op een modern huis een houten dakkapel laat plaatsen kan dit een mooi geheel vormen. Een ander voordeel van een houten dakkapel is dat deze gemakkelijk is te repareren. Als er in een houten deel een rotte plek ontstaat kan deze relatief eenvoudig worden gerepareerd met vloeibaar hout. Tot slot is een houten dakkapel relatief eenvoudig op maat te maken.

Samenvattend:

  • Op maat te maken
  • Eenvoudig te repareren
  • Authentieke uitstraling

Uit welke houtsoorten bestaat een houten dakkapel?

Een dakkapel van hout wordt meestal samengesteld uit verschillende soorten hout. De balken worden meestal uitgevoerd in vurenhout. De kozijnen worden gemaakt van tropisch hardhout. Dit wordt gedaan omdat de kozijnen het meeste te lijden hebben van weersinvloeden. Hardhout gaat het langst mee.

Uiteraard valt of staat de levensduur van een houten dakkapel wel met de juiste verf. De zijplaten, ook wel “wangen” genoemd worden vaak gemaakt van verlijmde multiplex platen. Deze werkwijze voor de zijplaten maakt ze dusdanig sterk dat ze een stootje kunnen hebben. Zo zal je dakkapel niet bezwijken onder de eerste de beste najaarsstorm. Een houten dakkapel heeft eens in de 4 à 5 jaar een nieuwe verflaag nodig. Als je dit onderhoud tijdig laat uitvoeren dan zal de dakkapel vele jaren meegaan. Zo kan de levensduur makkelijk de 25 jaar aantikken.

Wat kost een houten dakkapel?

De prijs van een houten dakkapel kan erg verschillen. Allereerst zijn de gebruikte houtsoorten van belang. Als er duurder hout is gebruikt, verhoogt dat uiteraard de prijs. Daar staat dan tegenover dat de dakkapel naar alle waarschijnlijkheid ook langer zal meegaan. Daarnaast is het van belang of je kiest voor een standaard oftewel prefab dakkapel, of dat je er eentje op maat laat maken. Als je in een monument woont heb je vaak te maken met afwijkende maten omdat huizen vroeger nu eenmaal anders werden gebouwd. Dan zal je dus in de meeste gevallen moeten kiezen voor een op maat gemaakte dakkapel. Als je in een moderner huis woont kun je in veel gevallen toe met een standaard maat dakkapel. Een houten dakkapel kun je al kopen voor een bedrag rond de 3000 euro.

Vergelijk de prijzen van houten dakkapellen

De prijzen van houten dakkapellen kunnen flink verschillen. Het grote voordeel van het internet is dat je heel gemakkelijk prijzen kunt vergelijken. Je kunt op sommige websites bij meerdere bedrijven tegelijk een offerte opvragen. Of kies een aantal bedrijven uit en vraag ze afzonderlijk om een offerte. Het is dan wel belangrijk om goed te omschrijven wat je wensen zijn. Alleen op die manier kun je de opgegeven prijzen en specificaties goed met elkaar vergelijken. De wensen en mogelijkheden kunnen worden samengesteld door de informatie op de website, begin de zoektocht op de homepage.

Het is dan wel belangrijk niet bij voorbaat voor de goedkoopste aanbieder te gaan. Vergelijk niet alleen de prijzen maar ook wat er voor dat geld geboden wordt. En probeer online referenties te vinden van de bedrijven. Zo kun je beoordelen of ze goed werk leveren. Dit kan een hoop ergernis en problemen achteraf schelen.