De keuze voor een dakkapel is een belangrijke beslissing. Als een dakkapel eenmaal is geplaatst kun je niet zomaar besluiten dat het toch niet helemaal is wat je ervan verwacht had en dat er maar een nieuwe dakkapel moet komen. Dus is het belangrijk om voordat je een besluit neemt over de dakkapel die je graag op je dak wilt, alles goed op een rijtje te zetten.
Beschikbaar budget
De belangrijkste factor waarvan je keuze afhankelijk is, is het beschikbare budget. Een standaard dakkapel in de maten 1.50 meter hoog en 2.50 meter breed kost in de goedkoopste variant iets meer dan 3000 euro. Heb je speciale wensen of wil je een duurder materiaal, dan gaat de prijs uiteraard omhoog. Dit geldt ook als je een dakkapel wilt die geen standaard maten heeft en dus speciaal op maat moet worden gemaakt. Denk daarnaast aan bijkomende kosten zoals voor de inrichting van de ruimte die met de plaatsing van de dakkapel wordt gecreëerd. Bepaal of je de binnen afwerking zelf wilt doen of dit door het bedrijf dat de dakkapel plaatst wilt laten doen. Ook hier kun je immers op bezuinigen.
Hout, kunststof of aluminium?
Een dakkapel van hout is de goedkoopste optie. Hout heeft daarnaast een nostalgische uitstraling en dit past vaak erg mooi bij oudere huizen. Woon je in een monumentaal pand dan is een dakkapel vaak alleen toegestaan als je voor hout kiest. Kunststof heeft als groot voordeel dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Het hoeft in tegenstelling tot hout niet te worden geschilderd en gaat vele jaren mee zonder slijtage. Daarnaast kun je ook bij een kunststof dakkapel kiezen voor een “houtlook” door het buitenmateriaal van geruwde kunststof te laten maken. Een dakkapel van aluminium is qua aanschafprijs het duurst. Dit materiaal is eigenlijk alleen geschikt voor moderne huizen. Daarbij is het wel zo dat een dakkapel van aluminium vrijwel geen onderhoud vergt en nog langer mee gaat dan kunststof. Waar je voor kiest is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, de voorschriften van een eventuele welstandscommissie in je gemeente en het beschikbare budget.
Hoe lang duurt de verbouwing?
Als je een dakkapel wilt die in één dag wordt geplaatst dan kies je voor een prefab dakkapel. Deze wordt vanaf de fabriek compleet afgewerkt, waterdicht en geïsoleerd geleverd. De werkzaamheden bestaan uit het maken van het gat in het dak waar de dakkapel moet komen, het omhoog takelen en plaatsen van de dakkapel en het maken van de aansluitingen tussen het dak en de dakkapel. De meeste bedrijven klaren deze klus in een dag. Wil je een dakkapel op maat of zijn er andere speciale wensen, dan kan het zijn dat je een paar dagen in de rommel zit en dat het dak een aantal nachten met bouwzeil moet worden afgedekt. Kies je voor een nokverhoging, waarbij het dak vanaf de nok aan één of beide zijden wordt verhoogd, moet je rekening houden met een klus die echt meerdere dagen gaat duren. Het is dan ook zaak om de weergoden te vriend te houden en te hopen dat het droog blijft tijdens de verbouwing.
Vraag altijd meerdere offertes
Wat voor dakkapel je ook kiest, het is altijd aan te raden om meerdere offertes te vragen. Er kunnen tussen de specialisten die dakkapellen leveren flinke prijsverschillen zitten. Zorg er wel voor dat je duidelijk omschrijft wat je wensen zijn zodat de bedrijven die je benadert een goede offerte kunnen sturen. De keuze voor het materiaal moet bij voorbeeld bij alle bedrijven hetzelfde zijn, of vraag bij de bedrijven een prijsopgave voor bij voorbeeld hout, kunststof of een combinatie van hout en kunststof. Op die manier krijg je offertes die je goed en snel met elkaar kunt vergelijken. Doe vervolgens nog wat “veldwerk” om erachter te komen of de aannemer van je keuze goed bekend staat. Als er veel klachten zijn over een bedrijf dan kom je die op het internet zeker tegen. Pas als je zeker bent van je zaak zet je je handtekening onder een opdrachtverlening.