Vooral op de daken van nieuwe woningen vind je vaak een kunststof dakkapel. De eigenaren kiezen voor kunststof of polyester omdat dit materiaal veel minder onderhoud vergt. Je hoeft het bij voorbeeld niet te schilderen. Schilderen maakt de dakkapel juist minder mooi. Daarnaast is het materiaal ook veel minder aan slijtage onderhevig. Moet je bij een houten dakkapel soms aan de gang met vloeibaar hout om plekjes waar het hout is gaan rotten weg te werken, bij kunststof heb je daar geen last van. Dakkapellen van kunststof zijn wel wat duurder dan houten dakkapellen. Maar dat weegt voor veel mensen toch wel op tegen de voordelen. Ieder soort dakkapel heeft zo zijn eigenschappen.

Prijs van een kunststof dakkapel?

De prijs van een kunststof dakkapel hangt af van een aantal factoren. Kies je voor polyester dan ben je gemiddeld zo’n 1000 euro duurder uit dan wanneer je voor gewoon kunststof kiest. Voor een standaard dakkapel met de maten h 1.50 m x b 2.50 m betaal je een bedrag van rond de 3.750 euro. Wil je een dakkapel die op maat wordt gemaakt dan ben je uiteraard duurder uit, want dit vergt extra productiekosten. Natuurlijk vergelijk je de prijzen bij meerdere aanbieders voordat je je handtekening onder een offerte zet.

Twee soorten kunststof dakkapellen

Een kunststof dakkapel heeft als bijkomend voordeel dat hij in verschillende kleuren is te leveren. Dit is handig omdat je kunststof normaal gesproken niet behoort over te schilderen. Zo kun je de kleur afstemmen op die van de kozijnen of deurposten. Daarnaast onderscheiden we twee soorten dakkapellen van kunststof. Er zijn kunststof dakkapellen die in losse delen worden geleverd. Deze moeten tijdens de plaatsing in elkaar worden gezet.

Daarnaast zijn er kunststof dakkapellen die in één geheel worden geleverd. Deze dakkapel wordt in de fabriek in een mal gegoten en zo dus kant en klaar aangeleverd. Dit zijn de polyester dakkapellen, die als groot voordeel hebben dat ze naadloos zijn waardoor de isolatie nog beter is dan bij gewoon kunststof. Dit vergt uiteraard wel speciale takelapparatuur om deze op het dak te plaatsen.

Een kunststof dakkapel bespaart energie

Wanneer je een kunststof dakkapel laat plaatsen maak je een milieubewuste keuze. Vooral een polyester dakkapel isoleert uitstekend en kan daardoor een warmteweerstand behalen van 4.0 RC. Deze waarde is hoger dan van een gewone kunststof dakkapel, die een waarde heeft van minimaal 2.5 RC. De warmteweerstand is de waarde die aangeeft hoe goed de dakkapel de warmte vasthoudt. U merkt aan uw energierekening dat de stookkosten lager zijn. Daarnaast is minder energie verbruiken natuurlijk ook altijd beter voor het milieu.

Een kunststof dakkapel vraagt weinig onderhoud

Kunststof vraagt relatief weinig onderhoud. Afhankelijk van de omgeving moet de dakkapel eens per jaar of eens per zoveel jaar worden schoongemaakt. Omdat kunststof niet hoeft te worden geschilderd hoef je je daar geen zorgen over te maken. Daarnaast is kunststof erg sterk en daarom zal de dakkapel vele jaren meegaan. Een kunststof dakkapel is dan ook een prima investering in je woning. Niet alleen verhoog je het wooncomfort en verlaag je het energieverbruik, je vermeerdert de waarde van het huis bij verkoop. Als je daarnaast bij het plaatsen van de dakkapel het dak meteen laat isoleren spaar je nog eens extra energie en ook dit verhoogt de waarde van de woning.

Kunststof en toch hout, ook dat kan

Wanneer je kunststof te “plastic” vindt voor een dakkapel dan kun je ook nog voor een tussenweg kiezen. Er worden ook dakkapellen verkocht waarbij het binnenwerk zoals het kozijn en de draagbalken van hout zijn. De buiten ombouw is van kunststof en daarbij heb je dus het voordeel van weinig onderhoud en geen schilderkosten. De buitenkant kan daarnaast geleverd worden in geruwde kunststof. Daardoor ontstaat een soort van “houtlook” zodat het lijkt alsof je een dakkapel van hout hebt. Uiteraard kan deze in de door jou gewenste kleur worden geleverd. Het kiezen voor een houtlook zal wel de kosten verhogen, dit is daarom een persoonlijke overweging tussen kosten en uiterlijk.

Vergelijk offertes van kunststof dakkapellen

Ga je voor een kunststof dakkapel? Vraag dan bij meerdere bedrijven een offerte aan. Zorg dat je deze goed met elkaar vergelijkt voordat je een keuze maakt. Door goed duidelijk te maken wat je wensen zijn kun je gedetailleerde offertes aanvragen die gemakkelijk zijn te vergelijken. Probeer daarnaast via internet referenties te zoeken van het bedrijf van je keuze. Pas als alles naar wens is zet je je handtekening onder een opdrachtverlening.