Een nokverhoging is een soort van dakkapel 2.0. Bij een dakkapel wordt alleen het schuine deel van het dak “rechtgetrokken”. Als je kiest voor een nokverhoging dan wordt de nok van het dak in feite verlengd. Dit is een flinke verbouwing die niet zomaar in een dag klaar is. Je kunt kiezen voor twee opties, namelijk een eenzijdige of tweezijdige nokverhoging. Het verschil zit hem, logischerwijs, in de keuze of je het dak aan één zijde of aan beide zijden van een dakopbouw laat voorzien.

  • Enkelzijdige nokverhoging heeft een kostenplaatje van rond de 9.000 euro.
  • Tweezijdige nokverhoging kost u rond de 16.000 euro.

Houd er wel rekening mee dat je voor een dergelijke verbouwing een vergunning nodig hebt van de gemeente. Bij een gewone dakkapel is dat in de meeste gevallen niet nodig. Bij een monumentaal pand is een dergelijke ingrijpende verbouwing in de meeste gevallen niet toegestaan. Het aanzien van een huis wordt door een dakopbouw wezenlijk veranderd. Het kan om die reden gebeuren dat een vergunning aanvraag wordt afgewezen. Vaak kun je bij je gemeente vooraf informeren of een dergelijke vergunning een kans maakt om te worden goedgekeurd. Als er vooraf al wordt aangegeven dat de kans klein is, kun je je de kosten van een aanvraag misschien besparen en overwegen om een “gewone” dakkapel te laten plaatsen.

Creëer een zee van ruimte op de bovenverdieping

Wanneer je een nokverhoging laat plaatsen creëer je daarmee in één keer een enorme ruimtewinst. Een zolder met een schuin dak dat van een nokverhoging wordt voorzien verandert van een donkere rommelzolder in een royale extra etage. Hier kun je een ruime slaap- of werkkamer inrichten met een zee van licht en ruimte doordat je aan beide zijden ramen kunt laten zetten. Een ideale plek waar het zomers misschien wel wat warm wordt, maar als je ramen kunt openzetten is zelfs dat probleem nog wel te overzien. Maar houd er rekening mee dat dit een ingrijpende klus is die maar weinig mensen zelf kunnen doen en waardoor je wel even in de rommel zit. Uiteraard kan het dak tijdens de werkzaamheden voor de nacht met bouwplastic worden afgedekt, maar het is zeker geen klus die in een dag klaar is. Maak hier een goede planning van, het liefst nog met genoeg marge voor uitloop.

Besparen op de kosten

De kosten van een dakopbouw zijn fors. Het is een goede investering om je huis blijvend in waarde te laten stijgen, maar je moet dit bedrag natuurlijk wel kunnen opbrengen of er een extra hypotheek voor kunnen afsluiten. Er is een besparing op de kosten mogelijk door de nokverhoging casco te laten opleveren. Je laat dan door het bedrijf wat de opbouw plaatst alleen de constructie plaatsen. Uiteraard is deze wel dicht, maar de binnen afwerking moet nog gedaan worden. Als je dit zelf kunt, of je hebt handige familie of vrienden die je daarbij kunnen helpen, dan kan dit een besparing op de kosten betekenen. Ook zou je de afwerking van de binnenzijde even kunnen uitstellen, bij voorbeeld om financiële redenen.

Vraag online offertes aan voor een dakopbouw

Overweeg je om een nokverhoging te laten plaatsen en heb je de vergunning rond? Dan is het verstandig om bij meerdere bedrijven een offerte voor deze klus aan te vragen. Omdat het een flinke investering is, wil je natuurlijk wel waar voor je geld. Geef de specialisten een duidelijke omschrijving van wat je wensen zijn en welke materialen je wilt gebruiken. Zo krijg je de meest zuivere offertes die zich gemakkelijk laten vergelijken. Voordat je met een bedrijf in zee gaat kun je online zoeken naar ervaringen van andere klanten met dit bedrijf. Dit voorkomt een mogelijke teleurstelling. Het laten plaatsen van een nokverhoging is een zeer ingrijpende verbouwing waarbij het verstandig is om alles goed af te wegen voordat je een beslissing neemt.