Prefab staat voor “vooraf gefabriceerd”. Een prefab dakkapel is een dakkapel die in de fabriek al geheel is gemaakt en dus kant en klaar wordt geleverd. Deze dakkapellen zijn vaak het goedkoopst, omdat er wordt uitgegaan van standaard maten. Dat heeft wel weer als nadeel dat je als koper wat minder te kiezen hebt. Maar als je een dak hebt waar een prefab dakkapel zonder problemen kan worden geplaatst dan is het zeker het overwegen waard. Een prefab dakkapel kan in de meeste gevallen in een dag worden geplaatst. Daardoor zit je dus veel minder lang in de rommel dan wanneer je kiest voor een dakkapel die deel voor deel moet worden opgebouwd en wellicht tijdens het bouwen nog deels moet worden verzaagd. De prefab dakkapel is mede om deze reden erg populair onder huizenbezitters. Soms kiezen meerdere buren allemaal voor dezelfde dakkapel zodat er ook nog eens een mooi geheel ontstaat qua straatbeeld.

Wat kost een prefab dakkapel?

Een prefab dakkapel is vanzelfsprekend wat lager geprijsd dan een op maat gemaakt exemplaar. Voor een prefab dakkapel van kunststof betaal je een bedrag van rond de 3750 euro. Kies je voor polyester dan ben je ongeveer 100 euro meer kwijt, maar dit materiaal is wel een stuk duurzamer. Een prefab dakkapel van hout is iets goedkoper, deze koop je voor een bedrag van rond de 3250 euro. Bij een houten dakkapel moet je er wel rekening mee houden dat je deze eens in de paar jaar van een nieuw verfje moet voorzien. Daarnaast kan hout gaan rotten en dit moet wel tijdig worden hersteld om meer schade te voorkomen. Bij de genoemde prijzen is uitgegaan van een “standaard” dakkapel van anderhalve meter hoog en twee en een halve meter breed.

Wat voor soorten zijn er?

Een dakkapel kun je prefab kopen in een kunststof uitvoering of een combinatie van hout en kunststof. Bij deze laatste is de constructie van hout, de afwerking is gemaakt van kunststof. Deze combinatie geeft aan de binnenzijde een mooie nostalgische uitstraling. Het ziet er minder plastic uit dan een dakkapel van kunststof. Maar doordat de buitenpanelen van kunststof zijn heb je wel het voordeel van het weinige onderhoud. Kunststof wordt over het algemeen niet geschilderd en vergt daarom veel minder onderhoud dan een houten dakkapel.

Soms wordt een prefab dakkapel in delen geleverd vanaf de fabriek of werkplaats. Maar het kan ook dat de complete dakkapel in de fabriek al in elkaar wordt gezet en direct waterdicht gemaakt en geïsoleerd. Uiteraard moet zo’n constructie in alle gevallen met een hijskraan op het dak worden gezet. Maar de kosten van het huren van de kraamwagen zijn doorgaans bij de montageprijs inbegrepen.

Het dak van een prefab dakkapel is in eigenlijk alle gevallen plat. Het platte dak is eenvoudig en heeft als voordeel dat het vaker vergunningsvrij kan worden gemonteerd. Dit scheelt dus direct tijd en geld om de dakkapel te plaatsen. Natuurlijk kan er ook voor een schuin dak worden gekozen, dit zal dan alleen wat meer maatwerk zijn en valt daarom buiten de prefab categorie.

De grootschalige productie drukt de prijs

De reden waarom mensen kiezen voor een prefab dakkapel is dat de prijs vaak een stukje lager ligt dan een dakkapel die speciaal moet worden gemaakt. Als je kiest voor prefab maak je in feite dezelfde keuze als die voor confectiemode als tegenhanger voor haute couture. Ook confectiekleding is goedkoper omdat deze in grote hoeveelheden wordt gemaakt. Dit geldt ook voor de prefab dakkapellen. En als een prefab dakkapel aan je wensen voldoet, is er geen enkele reden om hier niet voor te kiezen. Een bijkomend voordeel is bovendien dat een prefab dakkapel in de meeste gevallen in een dag kan worden geplaatst. Je zit dus niet meerdere dagen in de rommel en dat is ook een belangrijk voordeel.

Een prefab dakkapel is niet altijd een optie

Omdat een prefab dakkapel zo ‘standaard’ is, is dit type ook alleen geschikt voor standaard situaties. Heb je een dak met een hellingshoek van minder dan 25 graden dan kan hier geen prefab dakkapel op worden geplaatst. Datzelfde geldt wanneer je een dakkapel direct vanuit de dakgoot wilt laten plaatsen. In dit soort gevallen ben je aangewezen op maatwerk. De levering daarvan duurt in de meeste gevallen langer, omdat de dakkapel op maat moet worden gemaakt. Daarnaast zijn de kosten hoger, want prefab dakkapellen worden in een doorlopend productieproces gemaakt en dat gaat natuurlijk veel sneller dan een dakkapel op maat. Het voordeel van een dakkapel op maat is dan wel weer dat je deze geheel naar wens kunt laten maken. Bij een prefab dakkapel ben je doorgaans aangewezen op een klein aantal standaard modellen.